31 Ocak 2010 Pazar

Dondurucu Havada Kızgın Deve Güreşleri

Dondurucu Havada Kızgın Deve Güreşleri: "Dondurucu Havada Kızgın Deve Güreşleri
Burhaniye Deve Güreşlerinde, Develer Rakiplerinin Elinden Kurtulunca Arbede Yaşandı.




* Burhaniye haberleri


Burhaniye deve güreşlerinde, develer rakiplerinin elinden kurtulunca arbede yaşandı. Develeri yakalamak zor olurken, güreşlerde deve sahipleri develeri bırakıp birbirine girdi.

Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgesi'nde 200 yıldır geleneksel olarak yapılan Deve Güreşleri Şenlikleri, Burhaniye 6. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Festivali kapsamında Burhaniye'de yapıldı.

Kıran kırana geçen güreşlerde, rakiplerinin elinden kurtulan develer ya sahada tur attı ya da kapıdan dışarı kaçtı. Hal böyle olunca da develeri yakalamak sahiplerine kaldı.

Ege, Marmara ve Akdeniz'in ünlü develerinden toplam 120 deve, Burhaniye Belediyesi ve Burhaniye Deveciler Derneği tarafından Burhaniye Belediyesi ve Burhaniye Deveciler Derneği'nin ortaklaşa düzenledikleri 6. Geleneksel Deve Güreşleri Etem Tolun Zeytinyağı Fabrikası'nda soğuğa rağmen 5 bin kişi izledi.

Kıran kırana geçen güreşlerde, çengel olan develeri ayırmak için mücadele verenler zor anlar yaşadı. Zaman zaman deve sahipleri arasında gergin anlar yaşandı. Bir tarafta develer güreşe devam ederken, bir taraftan da deve sahipleri tartıştı. Tartışmalar, büyümeden araya girenler sayesinde yatıştırıldı. Soğuk havada, rakiplerini yıkmak için her türlü oyunu deneyen develer, altta kalan rakiplerinin üzerinden kolay kolay kalkmadılar.

İspanya'daki boğa güreşlerine alternatif olarak gösterilen, ancak Türkiye'de şenlik havasında geçen deve güreşleri, kış turizminin yeni bir parçası olarak tanımlanıyor. Deve güreşlerinin tek internet sitesinden yapılan açıklamada, pazar günleri gerçekleştirilen ve bir gün önce de 'Halı Gecesi' adı verilen eğlencede, deve sahiplerini buluşturan güreşlerin amacının, toplumsal dayanışmayı güçlendirmek olduğu vurgulandı. Ancak son yıllarda deve güreşlerinin hayır amaçlı yapıldığı ifade edilen açıklamada, deve güreşleri organizasyonlarından elde edilen gelirin genelde okul, cami, yol, kanalizasyon gibi yarım kalan ya da başlanmamış yatırımlara harcandığı kaydedildi. Güreşlerde galip gelen develere halı hediye edilirken, deve sahiplerine de kupa verildi.

Güreşlerden önce sokaklarda halka tanıtılan develerin özenle süslendiği belirtilen açıklamada, güreşi kazanan devenin sahibine sadece halı hediye edilmesinin, 200 yıllık geleneğin bir parçası olduğu kaydedildi. Güreşlerin 'orta', 'ayak', 'başaltı' ve 'baş' olmak üzere 4 kategoride yapıldığı vurgulanan açıklamada, ''Deve güreşi, ata sporumuzdur. Güreşin ev sahipliğini, o bölgenin en yetkilisi ile 'cazgırlar' yapar. Güvenliğini ise 'urgancılar' sağlar. Develerin güreşi sırasında yüzlerce davul zurna bölgesel zeybek oyunlarını çalar. İnsanlar hem eğlenir hem de güreşe katkı sağlar'' denildi. Dondurucu soğuk havada güreş severler güreşlerden memnun olurken, üşümemek için ateş yakıp ısındılar."

Hiç yorum yok: