7 Nisan 2010 Çarşamba

Avusturalya´da bir Türk Girişimci

Avusturalya´da bir Türk Girişimci

F&M Avusturalya Bölge Direktörü Mesut Süren, bize Avusturalya´dan örnek bir girişimcimizin öyküsünü iletti, biz de siz değerli üyelerimizle paylaşmak istedik.

Doğubeyazıt’lı Necati Ateş, 45 yaşında, evli ve iki çocuk sahibi. Doğubeyazıt’ta turizm acentesi olarak dağ turizmine yönelik çalışmalarından beklediğini bulamayınca 1989 yılında Avusturalya’ya gitmiş. Sıfırdan başladığı yeni hayatında sermayesi de olmadığından, başlangıçta irili ufaklı birçok işte çalışmış. Bu dönemde kendisine güç veren, çalışmalarının karşılığını mutlaka alacağına olan inancı olmuş.

Nitekim kendine ait küçük bir fast food işletmesi açtığında, Avusturalya’nın ticaret yapmanın avantajlarını yaşamaya başlamış. İki yıl içinde işletmelerinin sayısı üçe çıkmış. Sydney Olimpiyatlarının yapıldığı 2000 yılında ise Sydney’in en popüler semtlerinden biri sayılan Darling Limanında ilk restoranını açmış. Birkaç yıl içinde bölgenin en güzel noktalarında, farklı mutfak konseptlerinde üç restoran sahibi olmuş. Necati beyin başarılı yükselişi üzerine dost ve ahbap çevresinden akıl danışanlar çoğalınca, farklı sektörlere danışmanlık vermeye de başlamış.

2007 yılında yurt dışında yaşayan her Türk’ün yaşadığı tercih saati çalmış. Çocuklarını kendi ülkesinde yetiştirmek için Türkiye’ye kesin dönüş yapmış. Amacı ülkesinde yatırım yapıp, işler başarıp, vergisini veren bir işadamı olmakmış. Ama Avusturalya’da başka girişimcilere akıl satan Necati bey, Türkiye’de bürokratik engeller ve istikrarsız ekonomik düzen yüzünden farklı sektörlerde planladığı kendi işlerini bir türlü kuramamış.

2008 yılında yeniden Avusturalya’ya dönüp, işlerini büyüterek sürdürmüş. Darling Harbour bölgesinde üç restoranı, bir Mövenpick franchise işletmesi var. İş geliştirme konusunda danışmanlık veren bir de şirketi var. AVM lerde ve caddelerde mağaza bulma, satınalma, kiralama, perakende konsepti geliştirme ve her türlü yatırım konusunda hizmet veriyor. Yanında 100’e yakın kişi çalışıyor.

Necati Ateş, Avusturalya’da iş yapmanın kolay, iş yapanın az olduğunu söylüyor. Devletin her türlü iş için uzun vadeli, çok düşük faizli krediler verdiğini, yatırımı ve yatırımcıyı desteklediğini, ticaret hukukunun sağlam olmasından ötürü risklerin çok düşük olduğunu belirtiyor. Avusturalya’yı demokratik gelişimini tamamlamış, sosyal devlet anlaışının hakim olduğu, dünyanın her coğrafyasından, her milletinden insanın yaşadığı, birbirinin fikir ve haklarına saygı duyduğu, çok kültürlü demografik bir yapıya sahip “özgürlükler ülkesi” olarak tanımlıyor.

İngiliz valisi tarafından yönetilen Avusturalya özgürlüğün vatanı da, özgürlüğünü kan dökerek kazanmış Türkiye esaretin vatanı mı? Değil tabi ama, güzel ülkemizin de kendisini sevenlere eziyet eden maşuktan farksız olduğunu her gün görüyoruz, yaşıyoruz. Girişimci Necati Ateş’in yurt dışında kazandığı başarısını takdir ederken, Türkiye’de iş yapmaya çalıştığında elinin kolunun bağlanmasını gayet iyi anlayabiliyoruz. F&M olarak hep söylediğimizi bir kez daha tekrarlıyoruz. Türkiye’de iş yapmayı başaran, dünyanın her yerinde iş yapar. Burada sistemini kurup çalıştıranlara, hiç oyalanmadan yurt dışına açılmayı önermemiz de bundandır. F&M Avusturalya Temsilcisi Mesut Süren, orada iş kurmak isteyenlere yardımcı olmaya hazır. mesut.suren@franchisemore.com



http://www.franchisemore.com/uploads/MesutSuren10-03.jpg

Hiç yorum yok: