12 Eylül 2011 Pazartesi

GÜZEL İZMİR'İM

Turkiyede Hayvancılık ve Emlak (Gayrimenkul)Piyasaları TÜRK İSLAM KÜLTÜR KOMBİNASYONU-TÜRKİYE VE DÜNYA İLİŞKİLERİ-EKONOMİK SOSYAL VE SİYASİ YAKINLAŞMALAR.





1863 den sonra İZMİR

1863 senesinde Yahudiler'in igneli fiçilarda küçük çocuklarin kanlarini akittiklari söylentileri Izmir'de Rumlarla Yahudiler arasinda güçlükle bastirilan büyük bir çatisma çikmasina neden oldu.
1864Izmir'de sokaklar "Havagaziyla" aydinlatilmaya baslandi. Kent sokaklarini genisletme çalismalarina ilk kez 1864'te "Gaziler Caddesi" nde baslandi.
1865 "Karatas" semti imara açildi. Adini 1902 yilinda Kiz Lisesi'nin bahçesine düsen göktasi nedeniyle Karatas olarak alan semt, ilklerin semtiydi. Ilk kadin dogum klinigi, ilk dernek hastanesi, ilk buharli asansör burada açilmisti. Karatas, ilkokulu, hamami, buzhanesi, boyozu ve mesire yerleriyle özellikle Musevilerin yasadigi popüler bir semtti.Iskenderiye'den gelen bir gemiden yayilan "Kolera" salgininda Izmir'de yaklasik 5bin kisi öldü.
1866 Izmir'in "ilk Seker Fabrikasi" Davidoglu Karabet Bey tarafindan açildi.
1867 Bugün Buca Stadyum'unun yakinlarina yer alan ve Yapi Kredi misafirhanesi olarak kullanilan kösk 1867'de Mimar Vafiyadis adli bir Rum tarafindan yapilmis, sonralari levanten bir aile olan Pengelli ailesine satilmistir.
1868 "Mithatpasa Endüstri Meslek Lisesi", 1868'de Izmir Islahanesi olarak açildi. Okulun adi daha sonralari, Izmir Sanayi Mektebi'ne sonra, Izmir Sanatlar Mektebi'ne sonra, Bölge Sanat Okulu'na, ardindan Mithatpasa Sanat Okulu'na çevrildi ve son olarakta bugünkü adini aldi. "Izmir Limani" nin yapimina Fransiz Rihtim Sirketi tarafindan baslandi.
1869'da "Amerikan Erkek Koleji" olarak yaptirilan ve suan Buca'da NATO arazisinde bulunan kösk, Levanten ailelerin çocuklarini yolladigi belli okullardan biriydi. Daha sonralari Köy Enstitüsü olan bina 1953'te NATO'ya devredildi.
1870 Bugün Buca Egitim Fakültesi dekanligi olarak hizmet veren ve 1870'de Rees Ailesi tarafindan yaptirilan "Rees Malikanesi" 1930'larda devlet tarafindan istimlak edildi ve ardindan Dokuz Eylül Üniversitesine birakildi.
1871 "Izmir Belediyesi" kuruldu.
1872 Ingiltere, Fransa, Italya ve Hollanda ile ticari ve giderek sanayi iliskileri çerçevesinde olusan levanten grubu bir sayfiye yeri olarak kullandiklari Buca'ya yerlesmisler, 1872 yilinda da yasamlarini kolaylastirmak için bugün hala kullanilan "Buca Istasyonu"nu insa etmislerdir.Izmir'de ilk Türkçe Gazete "Devir", 6 Eylül 1872'de çikti. Konak Meydani'ndaki yere insa ettirilen Izmir Hükümet Konagi, 1970'de yanmis, 1980'de de aslina uygun olarak tekrar insa edilmistir.
1873 Suan Karatas'taki Zeki Müren Parki, Osmanli yillarinda ünlü bir mesire yeri olan "Ingiliz Bahçesi" idi.
1874 Izmir'de Türklere ait "ilk Özel Matbaa" 1874'de "Hafiz Nuri Efendi" tarafindan kurulmustur."Rothschild Hastanesi" açildi.
1877 Izmir'in ilk gösteri sanatçisi hokkabaz "Mehmet Sükrü Bey"dir. Ilk gösterisini Haziran 1877'de gerçeklestirdi. Halen Buca'nin en gösterisli köskü olan "Forbes Köskü" yaptirildi.Kösk halen Buca SSK Hastanesi bahçesindedir.
1880 Halk arasinda 'Perili Kösk' olarak bilinen Murat Evi, Fevzi Çakmak Caddesi ile Gençlik Caddesi'nin kesistigi yerdedir. Bina, 1880'de Ingiliz ailesi olan Edwards'lar tarafindan yaptirilmistir. Büyük bahçesinin arka kisminda yikilmaya yüz tutan bir hamam bulunur. Rivayate göre uzun yillar köske geceleri bakire bir kiz ugrayip bir seyler tasimistir. Dilden dile dolasan bu rivayet nedeniyle köskün adi halk arasinda; "Perili Kösk" olarak anilir. Izmir'de "ilk itfaye" Ingiliz Sigorta Sirketi tarafindan kuruldu. Eski tren istasyonu son duragi ve Ege Üniversitesi kampüsü girisinin karsisina Pandespanian ailesi tarafindan insa ettirilen ve yesil kösk olarakta bilinen "Pandespanian Köskü" insa ettirildi. Kösk Ege Üniversitesi tarafindan restore edilmistir. Enfes mimari tarzi ile bugün üniversitenin sosyal tesisi olarak kullanilmaktadir. Göztepe'de, Mithatpasa Caddesi ile Mustafa Kemal Sahil Bulvari arasindaki Izmir "Valikonagi binasi", iki kuyumcu Rum kardes tarafindan yaptirilmis, kulesi yagmaya gelen korsanlari gözetlemek için insa ettirilmistir.
1881 "Bornova Belediyesi" kuruldu.Türkiye'de "ilk Özel Gazete" Izmir'de Alexandr Balcgue tarafindan 24 Mart 1881'de "Spectatuer Oriental" (Dogulu Gözlemci) adiyla Fransizca olarak çikarildi.
1882 Bugün Bornova Fevzi Çakmak Caddesi, Is Bankasi yaninda bulunan ve Atatürk Belediye Kütüphanesi olarak kullanilan "Belhomme Evi", 1882'de Ingiliz mimar Clark tarafindan yapildi. Izmir de "ilk resmi balo" 1882'de Aydin valiligine atanan Haci Nasit Pasa tarafindan Izmir Hükümet Konagi'nda düzenlendi.
1883 Izmir'de "Yikici Bir Deprem" meydana geldi.
1884 "Osmanli Vapurlari Hamidiyye Anonim Sirketi" kuruldu.Sirket Karsiyaka, Alaybey, Osmanzade, Turan, Bayrakli, Pasaport, Konak, Karatas, Salhane ve Göztepe Vapur iskeleleri arasinda 8 gemilik bir filo ile hizmet veriyordu. Edebi dilde ilk Türk Dergisi "Nevruz"dur. 1884'te Halil Ziya ve Tevfik Nevzat tarafindan çikarilmistir.Türkiye Cumhuriyeti'nin 2. Cumhurbaskani "Ismet Inönü" Izmir'de dünyaya geldi. Konak-Göztepe "Tramvay Hatti" imtiyazi verildi.
1885"Bayrakli-Bornova" karayolu baglantisi hizmete girdi. Osmanli yillarinda Izmir'in en popüler Sinemasi, bugünkü Gündogdu Meydani'ndaki "Bella Vista Cinema Palace" di."Izmir Ticaret Odasi" kuruldu.
 
MARİNA SİMES CORSİNİ 




Hiç yorum yok: